
– اخبار اقتصادی –
سمیه گلپور, رئیس کانونعالی انجمنهای صنفی کارگران ایران درگفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم, درباره اشتغال و سیاست های اشتغالی گفت: متأسفانه عدم تناسب دستمزد با هزینه های زندگی باعث است در برخی مشاغل تمایل به اشتغال کم باشد. از سوی دیگر عدم به روز رسانی مهارت در مراکز فنی و حرفه ای, مراکز کارودانش و هنرستان ها با مهارت های نوین بسیار دیده می شود. این مسئله منجر به این شده است که سطح مهارتی که مهارت جویان کسب می کنند با مهارت های به روز در سطح جهانی و بازار کار فاصله دارد.این مسئله باعث شده است که افراد با آموزش های سنتی که در مراکز آموزشی درکشور وجود دارد, نتوانند نیاز بازار کار را اشباع کند. نیازی که به با سرعت بالا به سوی فناوری و اشتغال نوین پیش می رود.
«مدرکگرایی» بدون مهارت، بازار کار را اشباع کرده است
رئیس کانونعالی انجمنهای صنفی کارگران ایران بیان کرد: از اواخر دهه ۸۰ شاهد این هستیم که رهبری در سیاست های کلی اشتغال و ترویج فرهنگ کار و کارآفرینی بارها به مسئله مهارت آموزی اشاره کرده اند.مقام معظم رهبری بارها بر اهمیت مهارتآموزی و آموزشهای فنی و حرفهای تأکید کردهاند و آن را یکی از عوامل کلیدی در پیشرفت و توسعه کشور دانستهاند. ایشان معتقدند که مهارتآموزی نه تنها به ارتقای سطح زندگی فردی و اجتماعی افراد کمک میکند، بلکه در تحقق اهداف اقتصادی و صنعتی کشور نیز نقش بسزایی دارد.
گلپوربا اشاره به اینکه بارها در سخنرانی های روز کارگر مقام معظم رهبری بر کارآفرینی با تکیه بر توان مهارتی اشاره کرده اند گفت:ایشان زمانی که درباره ایجاد شغل در عرصه های مختلف کشاورزی, صنعتی, فرهنگی و … صحبت می کنند, کارآفرینی را مهم و ارزش آفرین می دانند و بر مسئله مهم ابتکار و نوآوری مبتنی بر کسب مهارت های نوین است اشاره کرده اند.بارها تأکید کرده اند که کار و کارآفرینی و پیشرفت های علمی و فناوری که به وجود آمده است ناشی از کسب مهارت های نوین است.
رئیس کانونعالی انجمنهای صنفی کارگران ایران با اشاره به اینکه برای مقابله با تحریم های دشمن در شرایط سخت اقتصادی ضرورت دارد که به مهارت آموزی با نگاه دقیق تری توجه شود گفت:در شرایطی که دنیا به سمت هوش مصنوعی, رباتیک شدن, اینترنت اشیا, مهارت آموزی نوین پیش رفته است,ضروری است که مهارت آموزی به گونه ای متفاوت شود تا بتوانیم بازار کار را از دست ندهد. در حال حاضر کارگران استقبال و تمایل به کار در بنگاه های تولیدی ندارند, چرا که در فضای فناوری نوین مهارت کسب می کنند و درآمد بسیار بیشتری کسب می کنند. بنابر این اگر به دنیال نیروی انسانی هستیم,باید در دل کارگاه های بزرگ, کوچک و متوسط مهارت آموزی را متناسب با نیازهای روز دنیا داشته باشیم.
وی افزود:آموزش نیروی انسانی متخصص باید متناسب با نیازهای آتی باشد. این توصیه مقام معظم رهبری درباره رشد بنگاه های اقتصادی و تربیت نیروی انسانی است. مقام معظم رهبری در سال۹۲ فرمودندافزایش سهم سرمایه انسانی از طریق ارتقاء آموزش، مهارت، خلاقیت، کارآفرینی و تجربه باید باشد. همچنن در سال۹۳ در سیاست های کلی جمعیت فرمودند – توانمندسازی جمعیّت در سن کار باید با فرهنگ سازی و اصلاح، تقویت و سازگار کردن نظامات تربیتی و آموزشهای عمومی، کارآفرینی، فنی ـ حرفهای و تخصصی با نیازهای جامعه و استعدادها و علایق آنان در جهت ایجاد اشتغال مؤثر و مولّد باشد.
گلپور افزود: ایشان با تأکید بر بالا رفتن کیفیت کار گفتند: از جمله مسائل مهمی که در بالا رفتن کیفیت کار کارگران تأثیر بسزایی دارد، جدی گرفتن موضوع «مهارتافزایی» و بالا بردن مهارت کارگران است که دولت در این زمینه مسئولیتهای مشخصی دارد.رهبر انقلاب، یکی دیگر از مسائل تأثیرگذار و مهم در افزایش کیفیت کار را تأمین امنیت شغلی کارگران دانستند و خاطرنشان کردند: تأمین امنیت شغلی کارگران بر عهده مسئولان و همچنین کارفرمایان است.
وی با اشاره به ابلاغ سیاست های اشتغال در سال ۹۰از سوی رهبری گفت: ایشان آموزش نیروی انسانی متخصص، ماهر و کارآمد متناسب با نیازهای بازار کار (فعلی و آتی) و ارتقاء توان کارآفرینی با مسؤولیت نظام آموزشی کشور (آموزش و پرورش، آموزش فنی و حرفه ای و آموزش عالی) و توأم کردن آموزش و مهارت و جلب همکاری بنگاههای اقتصادی جهت استفاده از ظرفیت آنها را تأکید داشتند.
رئیس کانونعالی انجمنهای صنفی کارگران ایران با اشاره به سیاست های کلی جمعیت در سال گفت: مقام معظم رهبری در سال۹۳ فرمودند توانمندسازی جمعیّت در سن کار با فرهنگ سازی و اصلاح، تقویت و سازگار کردن نظامات تربیتی و آموزشهای عمومی، کارآفرینی، فنی ـ حرفهای و تخصصی با نیازهای جامعه و استعدادها و علایق آنان در جهت ایجاد اشتغال مؤثر و مولّد باشد. همچنین در برنامه ششم توسعه به افزایش سهم آموزشهای مهارتی در نظام آموزشی کشور توجه دارند.
وی با اشاره به اینکه دانش آموزان با اخذ دیپلم فقط مدرک کسب کرده اند گفت: دانش آموزان حتی مهارت زندگی را فرا نمی گیرند,چه برسد به مهارت های اشتغال. روند آموزش در آموزش پرورش مشکل دارد. تعداد خرو ج دانش آموزان ماهر بعد از پایان تحصیل بسیار پایین است. حتی در هنرستانها و مراکز فنی و حرفه ای شاهد این نیستیم که یک جامعه آماری بالایی به محیط کار بروند.بسیاری از افراد فقط صرفاًاخذ مدرک می رود. حتی آموزش های فنی و حرفه ای هم باید به روز شوند.
رئیس کانونعالی انجمنهای صنفی کارگران ایران افزود: وزات تعاون, کار و رفاه اجتماعی باید در حوزه مهارت افزایی و هدایت دانش آموزان و دانشجویان باید نقش پررنگی را در مشاغل آینده در نظر بگیرد و بر اساس اطلس مشخص باشد. آموزش های نوینی که بر مبنای هوش مصنوعی است چقدر منطبق بر آموزش ها است. برنامه های درسی چقدر بر این مبنا پیش می رود؟
وی با اشاره به برنامه ریزی برای آموزش خانواده های کارگران گفت: با همکاری مرکز آموزش صدرا, برای فرزندان کارگران,آموزش های نوین و آموزش با سازمان فنی و حرفه ای و سپس جذب نیروی کار برای سازمان ها و شرکتهایی که به این رشته ها نیاز دارند اقدام شده است. این آموزش ها به صورت رایگان برای فرزندان کارگران انجام می شود. این استعدادیابی از سنین ۱۴تا۳۰سال انجام شود. با توجه به روابطی که با سازمان ها و شرکت ها قصد داریم اشتغال را بعد از یادگیری فناورانه و تکمیل دوره های آموزشی تضمین کنیم.
رئیس کانونعالی انجمنهای صنفی کارگران ایران باید از مدرک گرایی به سمت مهارت افزایی پیش رویم گفت: برای جهش تولید باید به این سمت برویم. از رئیس جمهور می خواهیم برای نجات بازار کار یک قرارگاهی ایجاد شود و فرامین رهبری در حوزه اشتغال و سرمایه های انسانی که کارگران هستند ایجاد شود و تمام فرامین رهبری به صورت کامل اجرایی شود.
گلپور با بیان اینکه روند فعلی آموزش نیروی کار به گونه ای است که جویندگان کار به دنبال پشت میز نشینی هستند گفت: مسیر مهارت آموزی باید به سمتی پیش رود که نیروی کار به دنبال خلاقیت و کسب مهارت های نوین و متناسب با نیازهای بازار کار باشد. نیازمند تحول عمیق در حوزه مهارت هستیم,در حال حاضر شاهد هستیم که فارغ التحصیلان بعد از کسب کارشناسی ارشد به دنبال مشاغل پایین هستند چرا که مهارت آموزی واقعی و نوین را ندیده اند.
انتهای پیام/
https://poolvaeghtesad.com/?p=102044