سمیه شوریابی؛ بازار: بازار روز گذشته با تداوم روند صعودی عرضهها سپری شد و با ۶۴۳ نماد منفی و ۱۶۴ نماد مثبت به کارش خاتمه داد. در پایان ۵۳ صف خرید به ارزش ۲۶۳ میلیارد تومان و ۲۰۵ صف فروش به ارزش ۱.۶ همت داشتیم.
همچنین نماگرها بر مدار نزولی باقی ماندند و شاخص کل با افت حدود ۱۲ هزار واحدی تا سطح ۲ میلیون و ۸۲۵ هزار واحدی عقب نشینی کرد.
لازم به ذکر است که حقیقیها روز گذشته (شنبه) ۱۳۰۰ میلیارد تومان دیگر، پول از بازار خارج کردند و ارزش معاملات خرد به ۶.۳ همت رسید.
همچنین نمادهای #شبندر و #اهرم، صدرنشین ورود پول سهامداران خرد بودند و نمادهای #فولاد و #وپارس بیشترین حمایت را از سوی حقوقیها داشتند.
گفتنی است اختلاف صمت و شورای رقابت و نیز نهایی نشدن میزان افزایش قیمت، باعث شد امروز نماد خودرو باز نگردد.
بازار در دو هفته گذشته و به لطف حمایتهای قابل توجهی که بر روی سهام بزرگ و شاخصساز صورت گرفت، توانست بخشی از افت (پس از جنگ ۱۲ روزه) را جبران کند، البته این رشد نه با افزایش حجم معاملات بود، نه کل بازار را شامل میشد و نه امیدوارکننده بود و صرفاً تحت تأثیر حمایتهای حقوقیها شکل گرفت. این روند در معاملات روز چهارشنبه متوقف شد و بازار، روزی یکدست منفی را در هفته گذشته به پایان رساند.
اما برای هفته جاری به نظر میرسد با توجه به بازگشت تعداد زیادی از نمادها پس از برگزاری مجامع عادی سالیانه، کمی شور و هیجان در بازار افزایش یابد، ارزش معاملات رشد کند و احتمالاً بازار پرنوسانتری را شاهد باشیم.
با این حال، برای سرمایهگذاری در بورس، نمادهای بنیادی زیادی وجود دارد که در شرایط ریسکگریزی فعلی، جذابیت بالایی خواهد داشت. p/e آیندهنگر بازار با توجه به مفروضات و ریسکهایی که وجود دارد، باید زیر ۵ واحد باشد. این نسبت در حال حاضر با بازگشت حمایتهای نقدی سیاستگذار، حدود ۵.۷ واحد است با این حال، میتوان روی نمادهایی که P/E آیندهنگر زیر ۵ واحد دارند، حساب باز کرد به خصوص اگر این نمادها، عملکرد خوبی را در بهار ارائه داده باشند.
در مجموع، بازار سهام در آغاز هفته با سیگنالهایی از فشار فروش، ریزش شاخصها و تضعیف اعتماد فعالان مواجه شد. تداوم نبود محرکهای بنیادی و سردرگمی ناشی از فضای مبهم اقتصادی، احتمالاً مسیر بازار را همچنان در محدوده رکودی و نوسانی نگه خواهد داشت اما بازگشت اعتماد و ثبات به بازار، مستلزم اقدام جدی از سوی نهادهای سیاستگذار است.